Skam

199722
  • von
  • Jugendschutz:
  • Veröffentlicht: 15 Feb 2017
  • Aktualisiert: 15 Feb 2017
  • Status: Fertig
NEJ, det har ikke noget med serien Skam at gøre. Det er et essay jeg har skrevet i forbindelse med en skole opgave.

1. Skam

Skam, mange tror det er det samme som skyld eller blander dem sammen eller forveksler dem. Men Skam er en sammensat føles hvor man bl.a. har skyld følelsen. Det kan måske også være at du har dårlig samvittighed, du føler en form for ydmygelse eller du er flov over en handling du gjorde eller skulle havde gjort. Der er mange følelser der spiller en rolle når man taler om skam, det er selvfølelig nok også en af grundene til at man ikke bryder sig om skamfølelsen, der er alt for mange følelser at tage hensyn til og højde for.

      Det værste ved at føle skam er når man skal indrømme det og ser tilbage på hvorfor følelsen endelig kom i første omgang.  At indrømme at der er noget du skammer dig over er ikke let, og i sær ikke over for andre men måske alligevel i højere grad over for dig selv. Man har ikke lyst til at gøre noget forkert og det er jo endelig det skamfølelsen siger ”Hey, prøver lige at ser her. Her opførte du dig ikke særlig godt” eller ”hov, se der gjorde du vist noget forkert”.  Det er det der er skramende ved den.

     Der er mange eksempler på hvornår man kan føle skam og hvorfor. Men der er ikke nogen bestemt skabelon til hvornår skamfølelsen kommer, så den er uundgåelig. Og jeg tror faktisk også det er sundt til en vis grad. At føle skam visser at du er i stand til at se andre mennesker og i høj grad se dig selv. Jeg tror faktisk at det er sundt at føle alle de negative følelser som udløser skamfølelsen eller andre negative følelser. Alle de følelser man af natur gerne vil undgå er en vigtig del af at leve. Ingen kan gå gennem et helt liv uden at gøre noget forkert. Det er sundt at fejle. Selvfølelig skal man nu ikke bruge det som en undskyldning, men man kan tænke på det når man skal indrømme det for sig selv eller andre.
”Det er okay, alle laver fejl. Ja, jeg kunne godt havde gjort noget anderledes, men det gjorde jeg ikke.” Eller ”Ja det var ikke okay der gjorde jeg noget forkert men så må jeg gøre det godt igen, for det kan ikke undgås”

     Når man så har fundet ud af at den føelse man rander rundt med i mavem eller halsen eller hvor den nu sidder er skam, så er der måske et andet spørgsmål der opstår: Hvorfor? Hvorfor er det at jeg føler skam? Hvad er det ligge ved den her situation jeg skammer mig over? Det er ikke altid at grunden for din skamfølelse er i øjne faldende, og så kan det være svært. Det er i forvejen måske svært nok at finde ud af hvilken føles man sidder med og så at det ikke sjovt at være i tvivl om hvorfor følelsen er der. Du undre dig måske over hvorfor for jeg skriver det her, fordi hvordan i alverden kan man være i tvivl om hvorfor følelsen kommer? Og det er der noget sandt i, for mange gange er det måske sådan at man ved hvorfor følelsen kommer. Og mange gange er det måske heler ikke fordi du er i tvivl om hvorfor følelsen kommer men fordi du ikke har mod til at indrømme det for dig selv. Eller fordi du ikke har lyst til at indrømme det for dig selv. Og andre gang igen så er det altså fordi det kan være svært at finde ud af. Og det er der slet ikke noget galt med.

     Et andet spørgsmål der kan opstå er: Hvordan? Hvordan kan jeg gøre det har godt igen? Hvordan kan jeg for denne her følelse til at forsvinde? Og i nogen tilfælde: Hvordan lære jeg at leve med denne her følelse? Og det er nok det sværeste der kommer med skamfølelsen. Og det er også det der er sværest at svare på. For det kommer an på så forfærdelig mange ting. Og det afhænger er så mange ting. Nogle gang kan følelsen ikke forsvinde og nogle gang er der ikke noget du kan gøre.

     Skam er i bund og grund lige som alle andre følelser. De har alle sammen noget med disse spørgsmål at gøre: Hvorfor opstår følelsen? Hvordan acceptere man følelsen? Hvor stærk er følelsen? Hvordan slipper man af med følelsen? Hvordan lære man at leve med følelsen? Og svarende er forskellige fra person til person. Så dit svar afhænger alt sammen af dig selv. Det er dig der kan mærke når følelsen kommer. Det er dig der har været i den situation der har fremkaldt følelsen. Det er dig der kan forsøg at slippe følelsen fri. Det er dig der må lære at leve med den hvis den ikke kan forsvinde. Selvfølelig kan man for hjælp til alt dette, men i bund og grund afhænger det af dig selv. Det er din følelse.

Melde dich bei Movellas anFinde heraus worüber alle reden. Registriere dich jetzt bei Movellas und teile deine Kreativität und deine Passion
Lade ...