Dunkirk - filmanmeldelse

af , torsdag 3. august, 2017
8 Likes
Dunkirk - filmanmeldelse

"Dunkirk" får stor ros i hele verden

Læs om Frederikke og Adison er enige i deres anmeldelser af filmen

 

"De ca. 400.000 soldater - primært fra Belgien, Frankrig og Storbritannien - er fanget som levende skydeskiver omringet af fjenden fra fastlandet, havet og ikke mindst luften. De udmattede unge mænd kan se de engelske kyster i horisonten, men hæren kan ikke sende en storstilet redningsaktion. Nu er det op til de civilie sjæle at gøre en indsats."

Resume fra kino.dk

 

Anmeldelse af Frederikke

Historie er egentligt altid noget der har interesseret mig rigtig meget, men alligevel havde jeg aldrig hørt om Dunkirk, før jeg så en trailer sidste år. Filmen er instrueret af den kendte Christopher Nolan, som har talent for at skabe og instruere fantastiske film (Se: Batman-serien, Interstellar og Inception)
Derfor var jeg heller ikke i tvivl om, at denne film nok skulle blive endnu et verdenskendt værk og en film der ville ryge ind som nummer 1 på filmlisterne.

Og ganske rigtigt - med det plot han har formået at få opbygget, den historie han har fået genfortalt, og de visual effects der er med, ja så er der ingen tvivl om, at denne film går hen og bliver en af årets største.

Egentligt bliver der ikke snakket meget i filmen, men gruppen af skuespillere, der er nøje udvalgt, formår at gøre underværker.
I filmen bliver vi blandt andet præsenteret for Fionn Whitehead i hovedrollen som Tommy. En ukendt skuespiller der gør et prægtigt stykke arbejde. Det samme kan siges om den kendte One Direction-sanger, Harry Styles, der ligeledes har en stor rolle i filmen. Hvem havde troet, at han kunne spille skuespil på højeste plan? Stor ros til ham også.

Jeg var hvert fald meget betaget og fascineret af filmen i helhed. Endda så opslugt af filmen, at jeg faktisk ikke rykkede på mig under hele forestillingen. Selv mit bæger af popcorn var stadig fyldt til randen da jeg kom ud, fordi jeg havde været så optaget af filmen. For at det ikke skal være løgn, har jeg endda fået den set hele to gange i biografen allerede.

 

FREDERIKKES STJERNER, 5 mulige

Historie: 

Historien er jo baseret på virkelige hændelser, og er gengivet på en så spændende og medrivende måde, at man ikke kan andet end at føle sig draget af filmen.

 

Skuespillere: 

Holdet af skuespillere, der både består af kendte og nye ansigter gør et fremragende arbejde. De spiller alle sin rolle til UG, og får derved gengivet historien på en så virkelig måde, at man nærmest skulle tro, at det var rigtige optagelser. God sammensætning af skuespillere også.

 

Visual effects og lyde: 

Effekterne i Dunkirk skal også have en kommentar med på vejen. Det hele er så flot sat op, og i slutningen af filmen, husker jeg, at min mor sagde til mig: “Se hvor smukt det er”, da man fik en udsigt udover havet med Dunkirk i baggrunden. Lydene og musikkenspiller godt ind til selve filmen også, hvilket er med til at sætte prikken over i’et.

 

Kostumer: 

Kostumerne var også helt på sin rette plads. Soldateruniformerne, sygeplejerskedragten og kaptajntøjet - ja alt var syet og designet til perfektion, og igen så var det med til at gøre filmen til den succes, den er blevet til. Det var med til at få mig til at elske en film, jeg allerede nu har set to gange. 

 

Anmeldelse af Adison

Jeg var inde for at se Dunkirk (2017) i biografen for nogle dage siden, og for at være helt ærlig havde jeg ikke de store forventninger til den. Jeg regnede ikke med, at den ville være dårlig, men jeg havde heller ikke sat mig nok ind i filmens baggrund, at jeg vidste, hvilken oplevelse jeg gik ind til.

Jeg har tidligere set en del af Christopher Nolans film og applauderer ham for hans talent for at skabe fængslende, livagtige historier. Vi kan vist alle være enige om, at når man selv er storyteller, er det virkelig beundringsværdigt at se en anden bringe noget til live på så smuk en måde. Personligt var jeg kæmpe fan af The Dark Night-trilogien samt Inception (2010) af samme instruktør. Hans lillebror, Jonathan Nolan, står ligeledes bag en succesfuld HBO-serie ved navn Westworld, så man kan vist roligt sige, at der er filmskabertalent i den familie.

Jeg var meget fænget af Dunkirk. Nolan har virkelig formået at skabe endnu et mesterværk, som jeg ikke betvivler vil blive nomineret til adskillige Academy Awards. Hele skildringen af den historiske begivenhed var så fin og viste de britiske soldater fra deres bedste side uden at romantisere dem. Man følte sympati – ja, måske ligefrem empati – med dem og forlod salen med en følelse af, at selvom man måske ikke opnår det, man oprindeligt kom for, kan kampen i sig selv være lige så beundringsværdig.

 

LISAS STJERNER, 5 mulige

Historie: 

Efter at have set filmen gik jeg hjem for at undersøge lidt mere om historien i Dunkerque, da jeg ved, film ofte pynter på en del ting for at gøre plottet mere fængende. Hvad jeg dog fandt frem til var, at Dunkirk er enormt loyal over for de historiske begivenheder, der rent faktisk fandt sted. Godt nok har karaktererne ikke direkte eksisteret, men de er baseret på britiske soldater, der var fanget dér dengang.

Jeg synes, det er en kunst at kunne skrive med sådan en ”bunden form” – altså at kunne balancere mellem at lave sit eget plot, men samtidig følge historien, som den fandt sted. Det er en af grundene til, at jeg personligt altid har haft svært ved at skrive historisk fiktion, så at Nolan kastede sig ud i dette og havde så meget succes med det, fortjener han kæmpe bravur for.

 

Skuespillere: 

Skuespillet i Dunkirk er så fint og minimalistisk. Der er ikke så mange replikker i filmen, så skuespiltalentet vises ikke så meget i, hvad de siger, men hvordan de agerer. Ikke desto mindre synes jeg, at filmen i højere grad er båret af special effects og action, og derfor er det svært at vurdere, præcis hvor skuespilniveauet ligger. Jeg blev dog ikke på noget tidspunkt trukket ud af det filmiske univers, hvilket bevidner om udmærket skuespilevner blandt hele castet.

 

Visual effects og lyde: 

Alt, jeg kan sige, er wow! Dunkirk var smukt filmet med nære indstillinger, når der var brug for det, og et idyllisk supertotal i slutningen, hvilket i høj grad også pyntede på ens overordnede indtryk af filmen. Når der blev bombet, havde man det i salen, som om man selv var under angreb, og var noget under opløb, kunne man også mærke stilheden før stormen. Det var nok, hvad der solgte filmen allermest for mig, og som jeg vil huske Dunkirk for.

Hans Zimmer skal også have en kæmpe klapsalve for den fantastiske musik, han endnu en gang har formået at komponere til Nolans film. Han har tidligere lavet musik til bl.a. Interstellar og Inception og fanger altid stemningen på bedste vis.

 

Kostumer:

For at være helt ærlig lagde jeg ikke så meget mærke til kostumerne, fordi jeg var så opslugt af de filmiske virkemidler, men jeg vil alligevel tildele den 5 stjerner på baggrund af det faktum, at alle soldater blev castet således, at de på makroplan ligner hinanden; høje, slanke, mørkhårede gutter i uniformer. Ikke en eneste blondine var at se på Dunkerque, hvilket forstærkede en effekt af, at man, hvis man ikke rent faktisk snakkede med mændene og bare så dem oppefra, var det, som om de alle var bare de samme personer. Dermed gav det et indblik i dehumaniseringen fra tyskernes side på en subtil måde.

 

 

Hvad synes du om Dunkirk, hvis du allerede har set den? Eller har du planer om at tage i biografen?

Loading ...