Halloween er familie og arbejds-sæson

En måned som skræmme skuespiller (Scare Actor)

Oktober er en måned til uhygge - og for nogen af os er det en måned fyldt med hårdt arbejde og masser af makeup.

Jeg er det man kalder "skræmme skuespiller" eller "scare actor." Det er et Amerikansk fænomen der er kommet til Danmark sammen med mere skræmmende haunted houses, eller spøgelseshuse. Det er som at lave så meget andet teater, man bruger sin krop og stemme meget, vi har kostume og makeup, og vi bruger masser af tid på at blive endnu bedre. Alligevel er der så stor forskel på at lave almindelig teater, og til at være skræmme skuespiller i et haunted house. Vores perioder hvor vi er på er længere, vi kommer rigtig tæt på gæsterne, og vi skal nå at fortælle vores historie på meget kort tid. Og så er der selvfølgelig det element, at vi er afhængige af gæsterne, og hvad de siger. Vi er nemlig et totalteater, og vi improviserer rigtig meget i vores måde at formidle historien på. Udover det er der også alt det bagved. Det mest specielle ved at være skræmmeskuespille er selvfølgelig er vi kun arbejder i oktober - og så er vi alle helt vilde med horror, gys og gru. 

 

For at give et indblik i hvordan jobbet som skræmme skuespiller er, et frivilligt job, så vil jeg starte helt fra starten. Huset jeg er ved hedder Dystopia Entertainment. Vi er rigtig mange frivillige skuespillere der alle er kommet ind via casting og ansøgninger. Jeg var for føste gang med i huset sidste år, i 2015. Jeg havde aldrig været skræmme skuespiller før, jeg havde kun spillet med i musicals før, hvilket var noget lidt andet. Derfor var jeg meget forsigtig og uvidende da jeg startede sidste år. Jeg skulle lærer en million ting, hele historien, de forskellige karakterer at kende, alle skuespillerne og jeg skulle vænne mig til hele timingen med kostume og makeup. Det var rigtig mange ting at sætte sig ind i som helt ny, og jeg vil gerne indrømme jeg var både genert, usikker og rigtig nervøs for hvordan det skulle gå. Var jeg god nok? Kunne jeg faktisk gøre det her? Var jeg overhovedet skræmmende? 

 

Noget af det første vi lærte var stemmetræning. Når vi står i huset bruger vi vores stemme rigtig meget, til at råbe, til at snakke længe, til at skrige eller noget fjerde. Vores dygtige instruktør Yvonne lærte os en masse gode vejrtræknings øvelser, og gode måder at bruge stemmen på, så vi kan holde i de 5 timer huset har åbent. 
Derefter var det at lære sit kostume og sin makeup at kende. Heldigvis lægger vi ikke selv vores makeup, det har vi smadderdygtige makeupartister til. Vi har også kostumeansvarlige der sørger for at vores kostumer er i orden, så vi skal faktisk bare selv tage det på og resten bliver klaret for os. Det er lidt et luksus liv på dét punkt. 
Det jeg havde sværest ved i starten var vores kontaktlinser. De fleste af skuespillerne har farvede linser vi skal have i. Det kan godt være rigtigt svært de første par gange, men efter en helt måned hvor man tager dem i hver weekend og hele efterårsferien, så lærer man det. 

 

Selve skuespillet lærte jeg hen af vejen. Som sagt havde jeg spillet meget teater inden, men det var intet i forhold til det her. Jeg var så heldig at stå i samme område som en af de bedste skuespillere i huset, og han lærte mig selvfølgelig rigtig meget. Derfor var der stor forskel på min første aften i huset, og min sidste. Jeg gik fra at være meget stille, og mere og stå og se klamt på folk i baggrunden, til at have mit eget rum hvor jeg stod og snakkede til gæsterne - helt alene. Det var en utrolig ros at få, at jeg blev betroet mit eget rum, og jeg var så dybt taknemmelig og stolt. 

 

I år er tingene lidt anderledes. Jeg skal ikke til at lærer alt at kende, og mange af menneskerne kender jeg heldigvis godt, og har haft en god kontakt til gennem hele året, slevom vi kun ses her i oktober. Vi er en lille familie, og man når at blive rigtig tæt med hinanden. Det er svært at beskrive, men vi skal kunne læse hinanden hurtigt og sikkert når vi er igang, og så er vi afhængige af at vi kan stole på hinanden. Det giver en relation man sjældent får andre steder, og jeg kan uden tøven sige at der er få jeg holder så meget af, og stoler så meget på, som min familie og Dystopia. 

 

Som sagt er tingene lidt anderledes for mig i år. Jeg er ikke kun skuespiller i år, men har fået den ære også at lægge makeup i år. Det betyder 4 timer som makeup artist, så hurtigt i kostume og makeup selv, og så ned og spille i 5 timer. Det er blevet nogle længere dage, men jeg elsker hvert eneste minut. Jeg skiftede rolle den første aften, selvom det ikke var meningen. Det har nu resulteret i jeg endnu en gang har mit eget lille sted med alene tid med gæsterne, før jeg er så heldig også at spille sammen med en af de andre, når jeg vidergiver gæsterne til hende. Min rolle i år er meget anderledes fra sidste år, men jeg har endnu ikke spillet en aften uden at elske det. Det fede ved at stå alene med gæsterne, er at man kommer rigtig tæt på, og man når at opbygge en relation med meget skræmte gæster. Jeg har måske kun et halvt minut til tre minutter med dem, men de når at blive så trygge ved mig, at de spørger mig til råds om den anden skuespiller er ok, og om de kan stole på hende. Det er lidt sjovt, når man tænker på jeg starter ud med at pege et våben mod dem, men frygt er jo ikke rationelt ;)

 

Jeg kan desværre ikke gå ret meget i detaljer med mit arbejde i huset, da man simpelthen er nødt til at opleve det i levende live i Vejle. Jeg har selv haft fornøjelsen at gå igennem vores hus. Jeg tænkte, at nu hvor jeg havde være med til at lægge makeuppen og kendte alle folkene, ville det ikke være slemt. Jeg tog fejl. Efter de fem første rum var jeg tæt på et angstanfald (som jeg har tendens til, det er ikke husets skyld), men jeg gennemførte, og det er noget af det fedeste og sjoveste jeg længe har prøvet! 

 

Til sidst vil jeg opfordre til at gå ind på dystopia.dk og læse mere om det fantastiske projekt. Nu har I fået et lille indblik fra en "bagom" alt det gæsterne ser. Jeg svarer gerne på spørgsmål i det omfang jeg må. Og så er der stadig billetter til vores sidste dag, så kom frisk og se hvad vi render rundt og laver, og besøg Danmarks mest skræmmende haunted house!

 

(billedet er ejet af Dystopia Entertainment, og de har rettighederne til det) 

Hvis nogen så TV2 nyhederne lørdag d. 29. oktober, var det os, de var ude besøge og sende live fra :)

Loading ...