3 forskellige vinkler på fanfic

af , lørdag 20. august, 2016
3 forskellige vinkler på fanfic

Movellister giver deres eget syn på den populære genre

Læs om hvordan det er at være læser, ny og erfaren i fanfictionens verden og bliv inspireret til Kampen mellem fandoms

 

Der er kun en lille uge tilbage, før Kampen mellem fandoms-konkurrencen slutter, men du kan stadig nå det! Derfor har vi lavet 3 interviews med 3 movellister, der hver har deres egen, unikke vinkel på fanfiction og er klar til at dele den! Så læs med, bliv inspireret og fortæl, hvad dine tanker er i kommentarerne, før du (selvfølgeligt) selv bidrager til Kampen mellem fandoms-konkurrencen med din egen, spændende fanfic. 

 

Kampen mellem fandoms er en konkurrence, hvor vi sætter fokus på de helt store fandoms, men også de små og de up-and-coming. Kampen mellem fandoms er vores måde at bringe nye fandoms ind i lyset, vide hvad der rør sig hos jer og inspirere jer til at være ambitiøse, originale - og have det mega sjovt - med fanfiction!

 

Den nye

Victoria Vegas

 

Først og fremmest: Hvilke fandomme er du i og hvilke af disse skriver du fanfiction i?

Faktisk svinger det lidt afhængig af hvad der har min interesse. Men dem som jeg aldrig har stoppet med at være i er nok Harry Potter, Percy Jackson, Marvel og (hehe pinligt) Barbie.

Jeg skriver nok mest Marvelfanfiction, da jeg er meget fascineret af, Hvad kan der ske, hvis [hovedperson] havde de her kræfter, eller det her skete.

 

Du er ny til fanfic, fortalte du, hvad fik dig til at tage springet til fanfic?

Jeg tror, at det var fordi, jeg altid sad med en følelse af, at jeg kunne lave noget bedre. Så jeg gik meget rundt og forstillede mig, hvad jeg ville ændre ved bogen/filmen/andet. Til sidst tror jeg bare, at jeg satte mig og prøvede at skrive. Det var svært i starten, men jeg tror, at jo mere du skriver det, jo bedre bliver du.

 

Føler du, at du har lært noget nyt om skrivning af at skrive fanfic? Hvis ja, hvad?

Nu har jeg jo gået på en skriveskole i flere år, så det tekniske har jeg ikke fra fanfiction. Men jeg synes måske, at det er nemmere at analysere karakterer/mennesker, så man får en mere realistisk reaktion fra dem i forskellige situationer.

 

Hvilke fordele og ulemper synes du, der er ved at skrive fanfiction fremfor "normal" fiktion?

Altså, personligt synes jeg, er der altid både er fordele og ulemper ved bestemte skriveformer. I fanfiction tro jeg, er det kan hjælpe meget, at du allerede har en verden og eller nogle karakterer i forvejen. Det kan gøre det lidt nemmere at opbygge sin historie. Samtidig kan det også gøre det sværere. Det kan jo ske, at det hæmmer en, og at man derfor aldrig får skrevet noget. [...] Det er også sundt at skrive `normal` fiktion. 

 

Hvad lægger du vægt på, når du læser og skriver fanfiction? Hvad er en god fanfic?

Altså, jeg synes, at det er vigtigt med et godt og varieret sprog som i alle andre historier. Derudover synes jeg også, at det er vigtigt, at der er mindst et gran realisme i den. Specielt hvis historien foregår i den virkelige verden. Til sidst synes jeg, at der skal være noget originalitet over den. Jeg er stødt på mange omkring One Direction/Harry Styles/Justin Bieber der praktisk talt er den samme historie.

 

Er der en særlig slags fanfic, som du elsker at skrive (fanfic med OC, slash, AU etc)? Hvis ja, hvorfor?

Jeg skriver meget AU og slash, men jeg tror, at jeg har en tendens til at skrive mest slash. Guilty pleasure. Hvorfor er jeg ikke helt sikker på. Måske er det min alder – det er jo nu vi unge eksperimentere. Måske finder jeg det bare mere interessant end andre former for fanfiction. Jeg ved det ikke.   

 

Sidst, men ikke mindst: Hvad er en mega god fanfic på Movellas, som alle bør læse?

Surrender af Neergaard_. Super god fanfiction omkring One Direction. Det er dog en plus seksten historie. 

 

Læseren

BeSkydreamer

 

Først og fremmest: Hvilke fandomme er du i?

Jeg er med i en hel del fandoms. Det er lige før det er nemmere at spørge hvilke jeg ikke er med i. Her kommer lige en 'lille' liste over dem som jeg kan huske. Desværre er der nok nogle jeg kommer til at glemme: Game of Trones, The path, Bitten, Continuum, Prison Break, Supernatural, Sherlock, Star Wars, Smallville, Bones, NCIS, Once Upon a Time, Avatar: The last airbender, DC comics, Marvel Comics, The Flash, Legends of tomorrow, Terminator, Criminal Minds, Buffy the vampire Slayer, Spartacus, Gotham, How to train your dragon, 12 Monkeys (tv serien), Assassin's Creed, Mass Effect, Uncharted, Kingdom Hearts, Final Fantay VII.
 

Hvilke af disse læser du fanfiction i?

På en eller anden mystisk måde er det kun nogle så udvalgte, som jeg primært læser fanficion i. Det er Star Wars, Mass Effect, DC Comics, Assassin's Creed og Once Upon a Time. Ind i mellem sniger der også nogle fra andre fandoms ind i mit læsestof. Jeg kan stages også lokkes ud i nogle crossovers. Læser engang i mellem crossover mellem Supernatural og Criminal Minds, fordi det er en sjov kombination.
 
Du fortæller, at du primært læser fanfiction frem for at skrive, hvordan kan det være?
Jeg føler ikke, jeg kan skrive personerne godt nok. At jeg ikke kan leve op til serien eller filmen. Det er virkeligt svært at skrive en fanfiction, over en fandom som jeg virkelig elsker. På den anden side, er det også ret fedt. Man kender universet og personerne fuldt. Men alligevel føler jeg, at jeg ikke får skrevet dem godt nok, til at jeg vil skrive helt vildt meget fanfiction. Jeg foretrækker at nyde andre folks kreativitet.
 
Hvilke fordele synes du, der er ved at læse fanfiction fremfor "normal" fiktion?
Jeg synes at fanfiction kan 'skrive videre' på en film, bog, spil eller serie. Det fede ved fanfiction er at du allerede ved universet, du kender alle personer i det. Hvis man, som jeg, ikke kan få nok af en film. Så går man bare ind og finder en fanficition, som fx. omhandler hvordan personerne lever efter filmen. Det er kun fandommen, som sætter grænser for hvad man kan opnå med fanfiction. Jeg synes det er helt fantastisk at kunne finde en fanficion, som omhandler min yndlings karakter og/eller film. Det er så opløftende at så denne fanfiction er virkelig gennemført. Forleden læste jeg en fanfiction, som handlede om hvordan Wayne familien (DC comics - batman) ville være i det at Bruce Wayne stoppede med at være Batman og var fuldtidsfar overfor hans adoptivbørn.
 
Hvilke ulemper kan der ligeledes være?
Hvis man som forfatter kun skriver fanfiction, har jeg tit set at de bliver stemplet som ikke rigtige forfattere, da det er 'nemmere' at skrive fanfiction. En ulempe kan også være at man ikke formår at skrive en karakter på den rigtige måde, og derved bliver fanfictionen hurtigt ret urealistisk. Alle har en nogenlunde fast idé om hvordan bestemte karakterer, og derfor kan det være svært at ændre på dem uden at nogen vil protestere. 
 
Hvad lægger du vægt på, når du læser fanfiction? Hvad er en god fanfic?
Sproget og karaktererne er det vigtigste. Er den ikke skrevet godt er den lidt tung og kedelig at læse. Karaterene skal være skrevet så de ikke er OOC - out of character, jeg ved det er pisse svært, men det skal altså være på plads. Hernæst kommer plottet, det skal helst være ret kreativt og nyt. Gerne med alt muligt lækkert indhold, som bare gør at den bliver lidt bedre. Det er også vigtigt at man kan se en udvikling i karakter og plot. Er det bare rundt i den samme mølle nogle kapitler i træk så mister jeg interessen.
 
Er der en særlig slags fanfic, som du elsker at læse (fanfic med OC, slash, AU etc)? Hvis ja, hvorfor?
AU og fanfiction med OC kan jeg rigtigt godt lide. Det udforder forfatteren og det er nytænkende. Det er dejligt at man ikke er 'fastlåst' i cannon materiale. Time-travel fanfiction er også nogle jeg får læst oftere end andre. 
 
Sidst, men ikke mindst: Hvad er en mega god fanfic på Movellas, som alle bør læse?
Synes denne her virkelig formår at fange hvad Steve tænker og føler. Det er en meget velskrevet fanfiction, som har sine karakterer på plads!  
 
 
 
Den erfarne
 

Hvilke fandomme er du i?
Jeg er i fandommen One Direction. 

 

Du har efterhånden skrevet fanfiction længe, har dit forhold til fanfic ændret sig? Hvordan?
Jeg har efterhånden skrevet fanfiction i lidt over fire år. Mit forhold til fanfiction har i den grad ændret sig i løbet af årene. Da jeg startede gjaldt det bare om at skrive så mange som muligt og læse så mange som muligt, hvor i mod nu, tænker jeg mere over tingene. Jeg tænker over, om hvordan jeg skal gøre en fiction bedre og hvordan den vil fange folks opmærksomhed. Når jeg skal finde frem til en ny fanfiction, går jeg også nu efter noget, jeg måske ikke har læst før, noget man allerede på forhånd kan mærke, at der vil ske noget uventet. 

 

Hvorfor begyndte du at skrive fanfic i første omgang?
Jeg begyndte, da jeg gik i ottende, hvor min veninde også skrev fanfictions her på movellas. Hun skrev om Justin Bieber, hvor hun viste mig siden, og jeg begyndte først at læse fanfictions om One Direction, hvorefter jeg så også ville skrive nogle fanfictions. Jeg tænkte: "Jeg vil gerne læse om Louis, men der skal ske det og det,". Min veninde sagde så, at jeg selv kunne skrive nogle og det gjorde jeg så. 

 

Og hvad er det, der gør, at du holder fast?
Det er klart de kommentarer, jeg får undervej, når jeg skriver. Det er den måde folk både kommer med rosende kommentarer og de konstruktive kommentarer, der gør, at jeg bliver ved. 

 

Hvilke fordele synes du, der er ved at skrive fanfiction fremfor "normal" fiktion?
Ved fanfiction, kan man skrive om sit idol, hvor læserne også kender til personerne, i forhold til fiktion, der skal man ind og beskrive de andre karakterer, og det behøver man ikke så grundigt i fanfictions. 

 

Hvilke ulemper kan der ligeledes være?
Ulemperne ved at skrive fanfictions er, at folk kan vokse fra sine idoler, så man kan miste læsere. Det kan også være, at man har fået ne rigtig god idé, men det viser sig, at der er nogle andre, der have haft den samme idé, så der måske er flere versioner/historier, som handler primært om det sammen, men skrevet på to vidt forskellige måder. Det handler om at komme med originale idéer og historier. 

 

Hvad lægger du vægt på, når du læser og skriver fanfiction? Hvad er en god fanfic?
En god fanfiction er en fanfiction, som er godt veltænkt. Der må gerne være et plot, måske en masse drama, og så må den gerne ende godt. Jeg har dog ikke noget i mod en, der overhovedet ikke ender, en man kan fortsætte med, så der kommer måske en masse andre ting frem i måske en to'er. 

 

Er der en særlig slags fanfic, som du elsker at skrive (fanfic med OC, slash, AU etc)? Hvis ja, hvorfor?
Jeg kan godt lide at skrive en AU, men det er ikke den eneste jeg skriver i. Jeg skriver også blot helt normale fanfictions, hvor de er berømte og den slags. Jeg syntes, det er spændende, hvordan man kan lege med en karakter og gør noget helt nyt med den. 

 

Sidst, men ikke mindst: Hvad er en mega god fanfic på Movellas, som alle bør læse?
Hide and Seek af Joh@nne - der er måske over 100 der har læst den, men det er en god og anderledes fanfiction. 

 
Loading ...