Rejseblog: Hvor er Movellas?

Gæt hvor Movellas skriver fra

Og vind en bog af en prisvindende forfatter

 

 

 

 

"Plátano, guineo, mango, chinola!" råber den mørke kvinde, hvis hud har simret under en rødglødende sol, og har gjort den skinnende sort. Som en nat uden stjerner. Hun venter lidt, tørrer sveden af panden og retter tørklædet hun har om hovedet. Der er ingen der køber frugt, for middagsheden har lagt sin fugtige og varme hånd om byen, og folk sidder dovent i skyggen og tænker kun på at røre sig mindst muligt.

 

 

 

 

Jeg sidder og ser hende kæmpe med at få den tunge kurv op på hovedet igen. Hun virker stærk og hun svinger den op uden større besvær og går videre, som om vægten af kolonisatorernes undertrykkelse ikke engang har nået hende til knæhaserne. Hvilket navn mon de har haft med til hende? Anna? Maria? Guadalupe? Uanset hvad hun hedder, virker hun stolt - og smuk, som kun sydens kvinder kan være det. Jeg kigger ned af min hvide, lettere lyserøde europæiske fremtoning og tænker at det kunnne være fedt engang at klæde sig i noget andet end janteloven. 

 

Jeg kigger ud over øen og mærker den svale brise i de høje palmer. De står ranke og høje på strandes bred, som om de kigger ud over Atlanterhavet og husker. Husker på dengang de mange skibe kom til øen. Spanierne havde omhyggeligt lastet dem med epidemier, tvangsarbejde og mishandling. Omkring 1550 drog den sidste arawak sit endelige oprindelige suk. 

 

Siden da har både sørøvere og franskmænd taget deres bid af kagen. Men det er jo længe siden nu, og det eneste de har efterladt, er en broget mestizo befolkning, og vidnet om det koloniale sår, der som et andet Nazgûl offer, aldrig rigtig heler. Jeg tager en tår af min jugo de sandia og læner mig tilbage i min hamaca. Jeg læser videre i min bog, der er skrevet af én af øens talenfulde børn, der blandt andet har vundet Pulitzer prisen. Han er ikke længere noget barn og hans bog beskriver ægte og ærligt den dobbelte samvittighed man lever med, når man bliver rykket op med rod og lever sit liv i to lejre. Det er ikke magisk realisme, men det er tæt på. Den handler om den forfærdelig tykke ghettonørd Oscar, der er bange for fukúens forbandelse og at dø som jomfru. Men Oscar drømmer om at blive latinamerikas svar på J.R.R. Tolkien. Han skriver og læser sig vej ud af ensomhedens længsler  og kærlighedens trængsler.

 

Jeg lukker bogen og strækker mig. Jeg tror jeg må en tur i vandet, og ryste lidt af historiens tunge åg af mig.

 

Hvad du skal gøre
Kan du gætte hvor Movellas er? Skriv i kommentarerne hvor du tror jeg er henne i verden, og deltag i lodtrækningen om den bog jeg læser. Jeg afslører i sidste rejseblog hvad det er for én. Du skal gætte både landet og byen hvor jeg befinder mig. Du må gerne gætte flere gange. 

 

Jeg håber du vil synes det er sjovt at gætte med :-)

 

¡Hasta pronto!

Rebecca

 

 

 

Loading ...