Giveaway og interview med K. M. Weiland

Giveaway og interview med K. M. Weiland

Vind bøger fra The Queen of Story Structure

af Sofie R. E.

 

K.M. Weiland (se hende her) er udgivet over hele verden med hendes 4 Amazon-bestellere, og har skrevet alt fra en western - 'A Man Called Outlaw' (læs om den her) - til hendes nyeste historiske dieselpunk roman 'Storming' (du kan læse om den her). Hendes bøger er desværre ikke oversat til dansk endnu.

 

Udover at være forfatter, skriver hun på sin blog www.helpingwritersbecomeauthors.com, hvor hun lærer dig alt, du har brug for at vide om skriveteknikker. Mine yndlings blogs er 'The Re-Readability Factor: Does Your Book Have It?' (læs den her), 'Get Rid of On-the-Nose Dialogue Once and For All' (læs den her) og 'Do You Know the 6 Must-Have Elements of a “Wow” Story Premise?' (læs den her).

 

Men i min verden er hun kendt for mere end hendes gode romaner, awesome blog og hendes daglige skriverelaterede opdateringer på Facebook - i min verden er hun den ukronede Queen of Story Sturcture. Udover hendes utrolig hjælpsomme Story Structure Database, er hun forfatter til to af mine yndlings how-to-read bøger: Structuring Your Novel og Outlining Your Novel og de matchende workbooks.

 

Jeg har selv brugt bøgerne meget, fordi de er så hjælpsomme og nemme at gå til med checklister og interviews med andre forfattere. Derfor kontaktede jeg Weiland og spurgte hende, om hun ville lave en giveaway i samarbejde med Movellas - og hun sagde ja! Så nedenfor kan du vinde hendes bøger!

 

 

 

 

 

 

Interviewet

Men lad os først give pennen og papiret (eller tastaturet) videre til Weiland.

 

Du er en stor fan af at strukturerer og planlægge dine historier - hvorfor mener du disse to ting er så vigtige, når man skriver en roman?

 

Jeg anbefaler planlægning simplet grund, at succesfulde historier altid er komplette helheder. Begyndelsen skal have forbindelse med slutningen. Alt skal bygge op til klimakset på en forstandig, forudvarslet, sammenhængende måde. Og det er svært at lykkes med, hvis du bare improviserer derudaf i første udkast. Selvfølgelig kan du gå tilbage og redigere, så det bliver mere sammenhængende efter at have fløjet derudaf før du fandt på slutningen. Men det er bare så meget letere og mindre stressende - og selvfølgelig tidssparende - at lave en plan, før du begynder at skrive.

 

 

Ift. strukturering af historier, tænker jeg det tit som en kasse, der indeholder en gave. Hvad end gaven viser sig at være, vil den være vidunderlig og unik. Men boksen er strukturen. Den holder alt magien sammen til noget håndgribeligt.

 

Strukturede historier er kendt som sammenhængende, effektive historier. Og det hænger sammen med menneskets psyke. Vi kan finde 3-aktssturkturen hele vejn op gennem historien - selv i Homers Iliad!

 

Det korte svar på, hvorfor vi har brug for struktur i vores historier, er fordi størstedelen af mennesker ressonerer med 3-aktsstrukturen - at strukturen er det, der giver os lov til at skabe historier med mest potentiale for at gøre indtryk på andre.

 

Jeg er en stor fan af din blogserie Most Common Writing Mistakes, hvor du indtil videre har skrevet blogs om de 48 mest almindelige skrivefejl, men hvad er din top 3 i de værste fejl end forfatter kan begå?

 

#1: Når han/hun mislykkedes med at strukturere sin historie. (Læs mere om at undgå det her.)

#2: Når han/hun mislykkedes med at skabe en sympatisk karakter med en sympatisk stemme. (Læs mere om at undgå det her.)

#3: Når historien indeholder med show end tell. (Læs mere om at undgå det her.)

 

Hvad mener du, er den største udfordring ved at være forfatter - og hvordan overvinder du den?

 

At blive udgivet. Virkelig! At blive udgivet og læst af andre er fantastisk på utalligt mange måder. Det har gjort mit liv og min skrivning rigere. Men det gør også skrivningen svære. Så snart det går op for dig, at du ikke længere blot skriver for dig selv, men at hver eneste ord skal læses(og dømmes - på godt og ondt) af andre, er det svært at få den tanke ud af hovedet, mens du skriver. Så er det pres på og det kan være invaliderende. Jeg igennem et stadie, hvor jeg overtænkte mit første udkast pinligt meget. Min skrivning led under det, og jeg havde det ikke længere sjovt med at skrive.

 

Lige så meget som jeg elsker og sætter pris på mine læsere, så minder jeg mig selv om - hver eneste dag - at jeg først og fremmest skriver for mig selv. Jeg skriver, fordi jeg elsker det - fordi der vokser historier ud af mig. Jeg fokuserer på det og ikke, hvad mine læsere vil have eller ikke vile have - og min skrivning bliver altid bedre med den tilgang.

 

Jeg elsker Anne Lamots citat i Bird by Bird: “Jeg prøver bot at advare folk, der håber på at blive udgivet, at udgivelse ikke er alt det, det er hypet op til at være. Men det er skrivning. Skrivning har så meget at lære os, så meget at give os, så mange overraskelser.”

 

Hvorfor valgte du at lave en blog om at skrive i stedet for blot selv at skrive bøger?

Det var et uheld, tro mig! Jeg faldt over, at man kunne blogge om at skrive, fordi hey, endhver forfatter har brug for en blog, right? Og så er det meningen, at man skal blogge om, hvad man interesserer sig for, og det er jo ... skrivning. Så en dag vågende jeg op, og så var bloggen vokset!

 

Jeg har skrevet fiktion, siden jeg var tolv år, så jeg var forfatter langt tid før, jeg begyndte at lære andre om skrivning. Jeg udgav én bog og var tæt på at udgie en til, da jeg startede min blog. Jeg tror virkelig, at bloggen har hjulpet mig ligeså meget, som den har hjulpet mine læssere. Udover de fantastiske mennesker, jeg har mødt, har jeg også lært en hel masse ved at skrive om at skrive.

 

Til sidst det klassike spørgsmål: hvad er dit bedste skrivetip for en forfatter, der prøver at slå igennem med hans eller hendes bog?

Begynd med at bygge en email-liste op, så snart du kan, eftersom dette vil blive din eneste direkte vej til dedikerede læsere. Giv dem indhold, som de kan lide for at holde deres opmærksomhed: tegninger, specielle tilbud, glimt ind i dit liv. Send dit bog ud på markedet med omhu, da Amazons salgstæller vil få dig højere op i systemet, hvis du sælger meget til at tarte med. Men vigtigst af alt - hav det sjovt! Lad være med at lade marketing blive en lænke om foden, omfavn den. Dit publikum vil kunne mærke den attitude!

 

Giveaway

Nu er det endelig tid til giveawayen. Det eneste du skal, er at skrive dit bedste skrivetip i kommentaren - så vil vi finde 3 heldige vindere af en ebog efter eget valg enten Structuring Your Novel, Outlining Your Novel eller de matchende workbooks!

 

In English for people outside the States:

All you have to do is write your best writing advice in the comments - and we will find 3 lucky winners, that can choose a ebook copy of either Structuring Your Novel, Outlining Your Novel or the mactching workbooks!

 

 

Loading ...