Interview med forfatteren til bogen "Sukker" Gitte Løkkegaard

Kærligheden er det hele værd

Interview med forfatter og journalist Gitte Løkkegaard

 

Hvad skriver du på lige nu? Hvis du ikke har noget på blokken, så husk at du i øjeblikket kan deltage i kærligheds skrivekonkurrencen "Hvem sukker du efter" på Movellas, hvor du kan vinde bogen Sukker af Gitte Løkkegaard. Vi tog i byen, og mødtes med Gitte på hendes kontor downtown. Her fik vi os en hyggelig snak over en kop kaffe, om at være forfatter, om udfordringer og op- og nedture i skriveprocessen.  Og så selvfølgelig om selve bogen. 

 

 

Af Rebecca Guacan

 

Hvornår begyndte du at skrive, og hvornår og hvordan blev det til alvor? 

Det gjorde jeg i 2001. Min historie er jo at jeg er journalist og jeg har været dokumentarist og siddet rigtig meget i et klipperum og klippet virkeligheden sammen. Og der opdagede jeg, at det var sjovere at forestille sig hvordan tingene kunne være. Fiktion var altid lidt sjovere, så man kunne jo også bare selv finde på det. Derudover har jeg altid været vild med at fortælle historier. 

 

Hvor finder du inspiration til dine bøger og hvor meget af dig selv er med i dem

Altså f.eks Nina her (hovedpersonen i "Sukker"), hun er sådan en blanding af mig da jeg var 19, af mig som jeg er nu, af mine veninder som de var engang og som de er nu. Der er jo masser af følelser som en 50 årig har, som en 19 årig også har. Selvom jeg er et helt andet sted i mit liv, så er der da nogen af de der følelser der er helt grundlæggende. Det der med ikke at blive forstået, det der med at man synes man gør sit bedste, og så bliver det alligevel ikke modtaget som man troede. Alt sådan noget kan man jo stadig opleve. Og så husker jeg de der år rigtig godt at en eller anden grund - nok fordi det er der alting sker for første gang. 

 

Jeg synes at man faktisk på mange måder er indeni som man var da man 20, men på mange måder er der kommet mere ro på. Der er lidt mere "jeg har prøvet det før", ens verden vælter ikke lige så nemt. Man ved mere nu, at man kommer sig igen. Men der er stadig kaos og man kan sagtens være ulykkelig. 

 

Hvordan karakteriserer du dine personer og giver dem kød og blod?

Jeg har lige været på seminar i New York og hørt Robert Mckee, som er sådan en guru inden for storytelling. Og han sagde, at man ikke kan begynde at skrive dialog,  inden man kender sine karakterer. Og det har jeg tænkt meget over, for det gør jeg. Jeg lærer mine karakterer at kende efterhånden som de begynder at tale, de vokser hen ad vejen. Det er jo mig der skriver dem, men de taler også til mig, og danner sig selv i den proces. Det starter måske med at jeg har en fornemmelse for hvordan de er. De kan godt starte som bare et navn, men efterhånden træder de frem og bliver tydlige. De melder sig selv på banen. Og når jeg så er færdig, så står de krystalklart, og jeg kan så vende tilbage og skrive dialogen helt skarpt. Og for at den kan blive skarp, skal man simpelthen sige det inden i sig selv, sige det højt for at høre hvordan det lyder. Man kan også spille det for sig selv.

 

Hvad synes du er det sværeste ved at være forfatter?

Jeg tror det sværeste generelt er, at hvis man vil leve af at skrive, så skal man også skrive selvom "it sucks!" Selvom man ikke er inspireret skal man vide, at det er altid bedre at få noget på papiret end slet ikke at få skrevet noget. Men de dage hvor der simpelthen ikke er for 5 flade ører drive i én, der er det hårdt. 

 

 

Og hvornår har du det allerbedst som forfatter?

Når det bare kører, så er det jo bare lækkert. Det er der hvor man nærmest ikke opdager at man har skrevet 7 sider. Det er fedt og personerne snakker sammen næsten af sig selv. Og det sker faktisk, det der med at karaktererne vil et andet sted hen end man regnede med. Man troede man var på vej et bestemt sted hen, og lige pludselig så stikker de af! Og det kan kun ske i det flow. De får aldrig lov til at stikke helt af, men der er altså nogle gange hvor man ender et andet sted end man havde troet. 

 

Har du perioder med skriveblokering, og hvad gør du for at komme ud af dem?

Bliver ved at skrive! Bare skriv. Jeg hørte engang én der sagde "inspiration er for amatører" og det er faktisk rigtigt. 

 

Hvordan skriver du - er det hver dag, mange timer eller hvordan organiserer du dig?

Jeg har det sådan at jeg skal skrive 5 sider eller 2000 ord om dagen. Og det er sådan set lige meget hvordan de ord er, men så ved jeg at jeg er kommet det videre. For det mest dræbende er, at stå præcis samme sted næste morgen når man står op. 

 

Har du oplevet at få hård kritik af én eller flere af dine bøger, og hvordan takler man det?

Jeg har oplevet at blive misforstået, hvor jeg synes at det er sjusket. Jeg har ikke noget imod at få anmeldelser der er kritiserende hvis de virkelig har sat sig ind i det, men jeg synes det værste er hvis man kan mærke at man ikke er blevet læst ordentligt. F.eks min serie KNUS klubben, som faktisk er en ret hård social realistisk serie, der kan jeg huske der var en anmelder der skrev at det var sådan noget sødsuppe, og det var decideret forkert, og man tænker jamen, har han overhovedet læst det? 

 

Hvis du skulle give et godt professionelt råd til vores forfatter-spirer, hvad skulle det så være?

Der hvor mange unge forfattere dør i processen, det er fordi de ikke har deres historie på plads. Man skal kende sin historie, du skal vide hvad der kommer til at ske, hvad er processen, hvad er vendepunkterne. Det er mit bedste råd.  

 

Sukker er din 10 bog. Synes du du har forandret dig som forfatter gennem dit forfatterskab? Føler du at du har fundet din stil hvis man kan sige det sådan? 

Nej jeg tror faktisk jeg har holdt meget fast. Jeg er meget dialogmenneske. Og det synes jeg egentlig også min første bog havde. Jeg tror egentlig ikke jeg har forandret mig særlig meget. Jeg kan godt lide de middelstore persongallerier med mange karakterer. Men jeg er sikkert blevet lidt hurtigere til at skrive.

 

Hvad fik dig til at skrive den her bog?

Jeg sad sidste sommer og det var den her gode sommer, og jeg havde ikke noget andet jeg skulle, og jeg kunne jo ikke blive ved med at holde sommerferie, og så sad jeg og tænkte at jeg kunne enormt godt tænke mig at skrive en kærlighedshistorie. Så den er inspireret af den her fuldstændig fantastiske sensommer. Og jeg havde en eller anden fornemmelse af at jeg gerne ville skrive en dannelsesroman. Altså det her med første gang man oplever sådan en kærlighed som slår benene væk under én. 

 

Så det er okay ikke at have en stor forkromet og gennemtænkt idé til en bog, man kan altså godt "bare" begynde at skrive?

ja da! Det er også helt okay at skrive for at tjene penge. Det kan også være en kraft der sætter noget i gang. 

 

Hvordan har processen været?

Jeg er ikke kørt fast, men efter første draft mente min redaktør at jeg lige skulle arbejde lidt mere med Thomas (Ninas chef) karakter. Pigernes karakterer stod fuldstændig skarpt, men jeg skulle lige have styr på Thomas. Det krævede en ny skriveproces for at få rigtig fat i hvad han var for en.

 

Bogen tager jo forskellige temaer op, som f.eks utroskab, venskab og kærlighed i dens mange udformninger - og dermed også sex. I bogen er der flere meget velbeskrevede, men også ærlige sexscener, hvis man kan sige det sådan. På Movellas har vi tit diskussioner omkring hvor meget vi skal tillade af seksuelt indhold i historierne og hvordan. Hvad tænker du om det? Hvor meget skal man som forfatter fortælle og hvordan? 

Altså den her bog er helt klart +16, men jeg er bare alligevel af den overbevisning at piger læser ikke noget før de er klar til at læse det. Altså hvis man interesserer sig for det første kys, så er det det man låner bøger om eller læser om. Hvis man er klar til at have sex, så er det der man begynder at læse om det. Jeg er ikke så stor tilhænger af cencur som sådan. Og hvis man så endelig kom til at læse én af de her sex-scener, så synes jeg heller ikke der ville ske noget ved det, for jeg synes de er fyldt med kærlighed. Altså, det er tillidsfuldt og er ikke grimt og beskidt. Men altså det er da for gymnasiepiger. Men det er jo smag og behag. Personligt hadede jeg da de der bøger, hvor der blev bygget op til noget og så endte det bare med "og hun faldt ind i hans kys - klip"! Jeg synes der mangler god erotik på skrift, for unge piger, selvom jeg er klar over at jeg ikke kender til alt der eksisterer. Og kan man ikke lide at læse det, kan man jo bare lige surfe over de dele.  Men samtidig er det jo en del af hendes (Ninas) dannelse, at Thomas slipper hende fri - sexuelt. Det er et tilbud vil jeg sige. Men det kan da virke grænseoverskridende.

 

Er det en ungdoms"Fifty Shades of Grey"? 

Jeg har faktisk kun læst en lille smule af den så det er svært for mig at sige, men forskellen er jo, at i Sukker er der jo ikke tale om ekstrem sex. Det er jo indenfor rammerne af hvad en ung pige sagtens kan komme ud for. Det her er meget mere normalt. Og Thomas er jo ikke bare magtfuld, han er jo også på skideren. De magtfulde mænd tuder jo også derhjemme.

 

Er det mere interessant at læse om en ung pige vs en lidt ældre mand? Eller er der mere i det? 

Alderen betyder jo ikke andet end at han har noget erfaring og noget overskud på det sexuelle område, og så det at han har en historie, han er allerede slidt af én kærlighedshistorie. Jeg har ikke noget særligt med at det skulle være en ældre mand, han skulle bare være et andet sted i sit liv. I og med han er så "slået", forelsker han sig selvfølgelig også i en ung pige.

 

Hvad er det vigtigste budskab i bogen synes du?

Nyd sex og lad være med at skamme jer. Pas på jer selv, men kast jer ud i det. Som Thomas siger på et tidspunkt: "Sexfantasier skader ikke nogen". Jeg er sikker på at hvis du spurgte Nina, ville du have undværet det? Så ville hun have sagt nej. Kærligheden er - for det meste - det værd.

 

Om forfatteren:

Gitte Løkkegaard forfatter og journalist, og radiovært på ungdomsprogrammet P4 i P1 - har skrevet flere bøger bla. KNUS-klubben, der er en pigeserie om venskab og forelskelser, og store og små løgne og Mathilde Jensens første gang der er en teenage roman om kærlighed, forpligtelser og løsrivelse på vejen i livet. MGP Missionen er også af Gitte Løkkegaard.

 

Vi håber du kunne lide interviewet og at det eventuelt kan inspirere dig til at deltage i konkurrencen og også bare generelt som forfatter :-)

Loading ...