NaNoWriMo - skriveblokering

af , lørdag 22. november, 2014
NaNoWriMo - skriveblokering

Er du ramt?

Få tips til, hvordan du kommer over en skriveblokering.

 

Nu er vi godt ind i måneden, og mange af jer er måske allerede rigtig godt i gang med at skrive.

Men måske er du midt på måneden blevet ramt af en forfatters værste fjende – skriveblokering? Vi kan vist godt blive enige om, at det er irriterende og derfor giver jeg nogle råd til, hvordan I kan komme af med skriveblokeringen.

Det er selvfølgeligt forskelligt fra person til person, hvordan man bedst kan takle en skriveblokering, men her samler jeg et par tricks, der i hvert fald har hjulpet mig.

 

Skift omgivelser

Måske er det noget, du lægger knap så meget mærke til. Men overvej, hvor du sidder, når du skriver. Måske sidder du altid på værelset ved skrivebordet? Jeg har i hvert fald oplevet, at jeg får nemmere ved at skrive, hvis jeg skifter mine omgivelser ud engang imellem. Så i stedet for at sidde ved skrivebordet, hver gang jeg skal skrive, sætter jeg mig nogle gange i stuen og også nogle gange på gulvet. Og selvfølgelig, hvis vejret er til det (det er det så ikke lige nu), så sætter jeg mig også udenfor. Det hjælper faktisk også tit at skifte de lyde ud omkring én. Hvis man nu har hørt den samme playliste i lang tid, var det måske på tide at skifte den ud med nogle andre sange? Måske hører du en ny sang, som du bliver inspireret af?

 

Med lidt tilfældighed

En anden ide, er at finde en tilfældig bog. Slå op på en tilfældig side,og find en tilfældig linje. Skriv den linje ned og begynd så at skrive noget ud fra den ene sætning.

Her kan du enten tage tid eller lade være.

 

Slip tankerne løs

Måske er det, du skal bruge, ganske enkelt bare noget tid, hvor du skal slippe tankerne løs. Sæt noget musik i ørene og gå/løb en tur. Observér dine omgivelser, måske er dit nabolag fyldt med inspiration? Tag gerne en notesbog med, hvor du kan notere småting ned. Det er også en rigtig god ide at have en notesbog med overalt, for du ved aldrig, hvornår en idé kan dukke op.

 

Læg den væk

Ja, jeg ved udmærket godt, at det her tip modsiger den anden med, at man skal få skrevet. Men nogle gange er det bare bedst at lægge sin historie lidt væk. Ingen har sagt, at man skal lægge den i særlig lang tid, og hvis man gerne vil nå sit mål i november, er det nok heller ikke så smart. Derfor kan det nogle gange stadig være en god ide at lægge den fra sig i måske en dag eller bare, hvad man lige føler for. Lav noget andet, lav noget med familien eller vennerne. Måske sker der noget, mens du laver noget andet, der pludselig kan inspirere dig, så når du er klar igen kan sætte dig ned og skrive på din historie uden problemer.

 

Skriv sammen

Hvis grunden til, at du ikke kan komme videre, er manglende motivation, er det en rigtig god ide at finde nogle at ”skrive” sammen med. Opret fx en tråd i forum og tilmeld dig endelig ”NaNoWriMo” gruppen her på Movellas. Det gør det både sjovere og hyggeligere, men det motiverer også en til at skrive.

En anden ide, er også at få nogle såkaldte ”writing buddies” på NaNo-hjemmesiden. Jeg bliver i hvert fald helt motiveret, når jeg ser, at en anden fx har skrevet flere ord, end jeg har.

 

Jeg håber, at nogle af de her tips kunne hjælpe dig. Og hvis du nu står og stadig mangler lidt hjælp til noget som helst, er du mere end velkommen til at skrive på min Movellas-væg, Janice H eller skrive et opslag i NaNoWriMo-gruppen her på Movellas.

 

Af Janice H

Loading ...