K-pop bølgen: To måder at skrive på

Synsvinkelskift og Du-historier

Lidt inspiration til hvordan du kan skrive dine movellaer.

 

Synes du, at du altid skriver på samme måde, og dine movellaer altid har en jeg-fortæller eller en altvidende fortæller? Dine movellaer har måske brug for et frisk pust. Vi vil i dette blogindlæg beskrive to anderledes måder du kan skrive dine movellaer på.

 

1) Synsvinkelskift

Denne skrivestil ser vi engang i mellem på Movellas, og du kender den måske allerede selv.

 

Når man skriver en historie, kan den skrives ud fra forskellige personers synsvinkler. Historien skrives i jeg-form, men det ”jeg” skifter karakter, alt efter hvis synsvinkel der skrives ud fra. En historie skifter synsvinkel undervejs, for at give læseren en forståelse af, hvordan de forskellige karakterer tænker og agerer.

 

Eksempelvis indeholder en historie to hovedpersoner, Noah og Eva, og den skrives på følgende måde:

Noahs synsvinkel:

Jeg er super forelsket i Eva. Jeg tager chancen og går hen til hende.

Evas synsvinkel:

”Åh nej”, tænker jeg. Jeg opdager at Noah går hen mod mig, og jeg ved ikke, hvordan jeg skal slippe af med ham.

 

Man bestemmer helt selv, hvor mange synsvinkler der fortælles fra, og hvor meget der fortælles fra hver synsvinkel. Synsvinkelskift kan gøres på to forskellige måder:

 

a) samme scenarie beskrives ud fra forskellige synsvinkler.

Eksempel:

Der er et skænderi mellem far og mor, mens Jakob kigger på.

Fars synsvinkel:

Jeg er så træt af denne latterlige diskussion. Jeg synes hun er så stædig.

Mors synsvinkel:

Jeg forstår ikke, hvorfor han skal hæve stemmen og råbe ad mig. Jeg har ikke gjort noget forkert.

Jakobs synsvinkel:

Jeg undrer mig altid over, hvorfor skal mine forældre skændes. Det er jo nytteløst.

 

b) historien forløber (kronologisk) med skiftende synsvinkler.

Eksempel:

Julies synsvinkel:

Det styrtregner, og jeg skynder mig hen til busstoppet. Der står nærmest 1000 mennesker og venter på den samme bus. Bussen kommer heldigvis nu, og jeg begynder at stille mig i kø sammen med alle andre for at komme op i bussen.

 

Sarahs synsvinkel:

Jeg er efterhånden blevet køresyg af at sidde i bussen. Den er lige standset for at samle en masse mennesker op. Jeg ser tilfældigvis min veninde, Julie, der også skal med bussen. Jeg må hellere spærre pladsen ved siden af mig til hende. ”Hey Julle!”, råbte jeg.

 

 

2) Du-historier

En anden måde at skrive er i du-form. Hele historien skrives i du-form, hvor du-personen som regel også er hovedpersonen.

 

Eksempel:

Et hemmeligt nummer ringer til dig. Du tager telefonen og i den anden ende lyder det som Key, fra SHINee. Du er helt mundlam og kan ikke fremstamme et eneste ord.

 

Denne slags du-historier er super populære blandt asiatisk/K-pop fan fiction, og er ikke så udbredt på Movellas endnu. Du-historier skrives, for at kunne inddrage læseren i historien. Man kan som forfatter ”dirigere” rundt med læseren og muligvis også opfylde drømme for læseren gennem historien. 

 

Du-historier kan udformes på to måder:

a) Forfatteren giver du-personen et navn og en rolle. Dette kan være en fiktiv person, eller en person der findes. Som regel bliver man i prologen introduceret for de forskellige roller inkl. ”dig”.

 

Eksempel på en fiktiv person som ”du” er:

Du: Mi-Yung, 16 år, skoleelev, genert

 

Eksempel på en person der findes som ”du” er:

Du: Taeyeon (fra Girls’ Generation), 24 år, sanger, smilende

 

Ved denne historie er ”du”, den person som forfatteren har valgt at gøre ”dig” til. Og du kan som læser lade som om, at du er den karakter, der er beskrevet og leve dig ind i dens rolle.

 

b) Der er ingen beskrivelse af ”dig”, og du-personen er dig (læseren).

 

 

Vi håber at dette blogindlæg har inspireret dig.

 

Har du lyst til at prøve at skrive dine movellaer på en anderledes måde?

 

Loading ...