Depression

by , Saturday October 1, 2016
2 Likes
 Depression

DEPRESSION
Og hvordan jeg slog den.

Depression er ungdommens værste fjende. Eller nærmere den danske befolkning. Depressions medicin er fordoblet i efterspørgsel, hver femte får en depression og de unge ser ud til at være hårdest ramt. Depression er blevet en folkesygdom.

Der kan selvfølgelig være mange faktorer til dette som er samfundsskabte, herunder skolepresset fra forældre, presset fra venner om mærketøj og at passe ind, at være ensom og at føle ingen forstår en. Der er også mange der er hurtige til at trække depressionskortet når de egentlig bare er en smule kede af det. Definitionen af depression er  en længevarende følelse af sorg, i op til flere måneder uden nogen form for forbedring.

Jeg var melankolsk depressiv​. Det er svært at indrømme når man er dreng. Der er en stigmatisering der hedder, at drenge skal være stærke og frygtløse. Men indadtil var jeg så skrøbelig som glas. Jeg var ikke i stand til at græde, jeg var ikke i stand til at være glad (medmindre jeg fakede det), jeg pjækkede konstant fra gymnasiet for at lukke mig ude fra den virkelige verden, og jeg er ikke sky for at indrømme, at mine arme var offer for flere selvforskyldte andengrads forbrændinger og snitsår, som min arm bevidner den dag i dag. Selvmord var også i tankerne, men jeg følte at jeg skyldte min familie at blive. Jeg har følt mig så tom indvendig, som om man kunne mærke hullet i brystkassen.

Jeg var til flere psykolog sessioner uden videre forbedring, og jeg undgik tvangsindlæggelse - heldigvis.

Derfor undrer det også folk når jeg siger, at depression er et valg. Et valg for nogle, og en tilstand for andre.

Jeg kan allerede mærke den voldsomme vrede der for mange melankolske mennesker falder over dem når jeg siger det er et valg. Hvad ved han om hvordan jeg har det? Det er ikke bare lige sådan at blive glad? Trust me, jeg ved hvordan du har det. Depression er et valg for mange. Langt fra alle, og i nogle tilfælde er medicinering og tvangsbehandling med elektrobølger nødvendige for at holde en person sikker for sig selv. Når man har depression tænker man nemlig ikke klart, og dagene føles hazy, forvirrende og sorgfulde. Man har oftest lyst til at sove hele tiden og aldrig vågne. Man spiser ikke, og når man er vågen sidder man og hører Joel Faviere - If They Knew imens tårene triller. Man kigger sig selv i spejlet og ser et monster, og man husker ikke hvornår man sidst var glad.

Men depression er en sindslidelse, og sindet kan kontrolleres, ændres og forbedres. Et typisk fænomen indenfor hjernen kaldes 'neuro-plasticity' som går ud på, at hjernen kan rekonfiguere sig selv til at være anderledes ved øvelse/gentagelser. Det ved vi jo alle sammen godt. Man bliver heller ikke en god digter over en nat! Derfor er det en mulighed at gøre brug af dette fænomen. Det er det samme som hvis du skal lære at cykle; det kommer ikke fra den ene dag til den anden. Det skal læres, forbedres og perfektioneres igennem små men nødvendige og forfærdelige skridt der alle ender ud i at kunne cykle fejlfrit.

Så hvordan gjorde jeg brug af neuroplasticitet til at ændre min hjerne?

Det er simpelt. Jeg LOD som om jeg var glad. I princippet var jeg egentlig ikke glad til at starte med. Der skulle en hel masse til for at ændre det. Det vigtigste for en person med depression er AT FINDE MENING. For mig var mit liv uden mening, og det var derfor at jeg bare ville væk. Jeg følte mig ikke elsket eller til brug i verdenen. Det er vigtigt for dig at finde ud af, hvad det er der er roden (eller hvad der startede) din depression. For mig var det en barndom af svigt, efterfulgt af et længere-varende destruktivt forhold med min eks-kæreste. Det havde fået mig til at føle mig ensom, uelsket og mangelfyldt fordi jeg ikke kunne gøre min daværende kæreste glad. Derfor skulle jeg ikke bare lade som om jeg var glad, for det er symptombehandling. Jeg skulle også konfrontere mine problemer og gøre en indsats for at ændre dem. For det første skulle der en livsstilsændring til. Træning og motion har været et super redskab til at give mig mening og glæde i mit liv. Motion udløser nemlig dopamin i hjernen som er et signalstof der gør os glade. Andre steder hvor dopamin udløses kunne være under sex eller ved en slåskamp. Kan du lide at løbe? Så løb en tur. Kan du lide at lære om hvordan man kan fælde en person eller sparke på andre? Så tag en kampkunst ligesom jeg. Der er mange muligheder for at have det sjovt og finde noget man er god til.

Det næste der hjalp mig var mine sengetider. En undersøgelse i depression viser, at depressive mennesker har en irregulær søvnrytme, eller mangler søvn i en eller anden form. Mangel på søvn kan hæmme de kognitive og logiske funktioner i hjernen, og kan påvirke psykisk og fysisk velvære. Derfor er det vigtigt at man som deprimeret prøver så vidt muligt at få 7-8 timers søvn, og at man kommer i seng tidligt! I starten er det et helvede, men som tiden går bliver det til en vane, og din krop vender sig til det. Da jeg ved at man om aftenen har det allerværst med depression, da man er alene med sine tanker anbefaler jeg, at man gør noget der kan få tankerne på afstand. Skriv et digt for at få følelserne ud eller se en god film eller noget andet. Det vigtige for dig er at gå i seng med et smil på læben.

Den trejde ting jeg ændrede var min tøjsstil. En af de ting der blandt andet skabte min depression var min mangel på selvværd og selvtillid. Jeg gik hele tiden med nedslidt tøj, pjusket hår og var aldrig nybarberet. Det er vigtigt at forkæle dig selv med noget rigtig lækkert tøj du føler dig sexet/lækker i. Tag det på, smid de fedeste tunes i ørene, shine dig op og gå ned af dit lokale område. Er du en dreng så skyd brystet frem og er du en pige så lad bagdelen hoppe op og ned. Få skabt den selvtillid du mangler. Du har værdi.

Fjerde ting jeg gjorde var at mødes mere med venner. Rettere tage et break fra sociale medier. Da jeg havde depression brugte jeg utallige mængder af alene tid hjemme på mit lille værelse, og var kun i kontakt med mine venner gennem facebook eller snapchat. Resten af tiden brugte jeg foran computeren. Det er så vigtigt at du kommer ud og oplever verden. At gå en tur og høre fuglenes kvidren, at se solen gå ned eller at mærke et kram fra din ven imens i sætter jer på en café. Tag initiativet og kom ud. Mange mennesker har travlt og tænker måske ikke meget over at du føler dig ensom. De vil gerne være sammen med dig hvis du spørger.

Det sidste jeg gjorde var, at lære at jeg ikke skal forvente det samme fra mennesker jeg holder kært. Jeg tænkte konstant på at være sød overfor andre mennesker, rettere gøre alt for dem og skrive til dem hele tiden. Jeg havde brugt så lang tid på at tilfredsstille mine venner, at jeg helt havde glemt alt om mig selv og mine behov. Jeg lærte mig selv at sige fra, ikke give to kopper care for hvad folk egentlig syntes, og jeg begyndte at sige nej til at hjælpe folk med deres lektier eller andet hvis det var det de brugte mig for. Jeg stoppede med at skrive til folk, og da de endelig begyndte at kontakte mig først gav det mig en følelse af, at jeg var noget værd. At de manglede mig i deres liv. At jeg var eftertragtet.

Nok den største chocker i alt det her med depression er dette:

Det forsvinder aldrig helt.

Der er dage hvor depression prikker mig på skulderen, og jeg har dage hvor jeg føler at verden er imod mig. Men det er få dage, og jeg har lært hvilke triggers som får mig i gang. Det vigtigste ved bekæmpelse af det er, at slippe følelserne. Du skal være observerende af dine egne følelser, men aldrig lade dine følelser forplante sig. Når jeg bliver ked af det indrømmer jeg for mig selv at jeg er ked af det, jeg gør noget som gør mig glad (spiser lidt slik, skriver digte og træner), og så vælger jeg, at når jeg har gjort det så er jeg ikke ked af det længere.

Herunder er de 10 vigtigste ting derfor til at formindske eller helt bekæmpe depression ifølge mig:

  1. Find en passion og følg den. Digte, træning, make-up, hvad end der gør dig glad! På den måde finder du noget du er god til, og noget der føles som noget meningsfuldt for dit liv.
  2. Dyrk motion, gerne 3 gange om ugen. Hvis du bliver bidt og din krop kan klare det, så kan du altid træne mere.
  3. Få styr på din søvnrytme. Gå tidligt i seng og stå tidligt op.
  4. Spis sundt, med gode kulhydrater der giver dig energi til hele dagen. Hold dig fra overforbrug af slik og fast food.
  5. Forkæl dig selv, gerne med tøj du føler dig lækker i, eller den nyeste taske du lige står og mangler.
  6. Anerkend dine følelser og aftal med dig selv at du vil gøre noget ved dem.
  7. Hav en dagbog hvor du skriver 3 positive ting der er sket på pågældende dag. I starten er det svært, men øvelse gør mester! (Neuroplasticitet)
  8. Gå tur i naturen, reconnect med hvor du kommer fra, oplev ofte.
  9. Snak og hæng ud med dine venner i virkeligheden. Skær ned på sociale medier og nyd oplevelserne du får med dem. Gør noget i begge kan lide der nødvendigvis ikke indeholder penge.
  10. Snak med mennesker om din psykiske lidelse. Mennesker med depression tror de er en byrde for andre ved at klage over alt i verden. Det er du IKKE. Tværtimod har mennesker en oplært evne for empati, hvis blot du spørger dem om du må ligge noget vægt på deres skuldre. Husk dog at de ikke kan sætte sig ind i hvordan du har det, så bebrejd dem ikke når de tror at problemet er let at løse. Forståelse i begge retninger gør forskelle!

​Inden du går i krig med din depression er der noget jeg gerne vil fortælle dig fra en depressiv til en anden. Det kommer ikke til at blive let. Der er dage hvor du har lyst til at grave dig ned i et hul, der er dage hvor alt vil føles meningsløst og alt vil være til besvær. Der er dage hvor din viljestyrke og psyke vil blive testet. Men husk, no pain no gain. Smerte er ikke negativt, hverken psykisk eller fysisk. Smerte er vejen til succes. Alle der er blevet til noget stort har gået igennem smerte. Tror du mig ikke? Se på mennesker som Michael Jordan, den mest ikoniske basketball spiller, som blev smidt af gymnasiet basketball team med kommentaren om, at han aldrig ville kunne spille basketball fordi han var for dårlig. Se på succesfulde mennesker som droppede ud af universitet for at jagte deres drømme. Hvis jeg kan ændre mig selv, så kan du også. Jeg tror på dig.

Tag din smerte og gør noget ved den. Lad den presse dig til nye højder, og når du når ud på den anden side, vil jeg love dig, at livet lyser smukkere på dit ansigt end nogensinde før.

- Jon

Loading ...